La CUP denuncia les actituds classistes i discriminadores d'alguns veïns i veïnes del bloc on properment s'ubicarà un CRAE a Tremp

Des de principis d’any que es parla de la instal·lació d’un CRAE a Tremp, un servei que l’administració vol descentralitzar de la capital de demarcació (Lleida) per donar servei a la zona del Pirineu.

Als CRAE (Centres Residencials d’Accions Educatives) s’hi desenvolupa el servei d’acolliment i educació d’infants i joves, menors d’edat (des de 0 a 18 anys), que han hagut de ser separats del seu nucli familiar mentre es diagnostica la seva situació i es determina la mesura a aplicar, ja sigui trobar una família acollidora o poder tornar amb la seva família.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies és l’organisme públic que gestiona aquests centres i també qui va treure a concurs la licitació pública d’aquest establiment a Tremp.

Una cooperativa social d’atenció a les persones, que es diu ACTUA, es va presentar a la licitació; per això signa un contracte de lloguer amb una propietària d’un pis del carrer Girona de Tremp, de més de 200 m2, que compleix tots els condicionants que estableix la normativa per poder-hi instal·lar un CRAE i que té capacitat per a albergar fins a 10 nens i nenes en alt risc d’exclusió social i els corresponents educadors socials; i rep la llicència d’activitats i la llicència municipal d’obres favorables de l’Ajuntament de Tremp.

Posteriorment, l’empresa es dirigeix a l’àrea de promoció econòmica de l’Ajuntament de Tremp per tal d’oferir 10 llocs de treball al municipi necessaris per aquest nou establiment. Però casualment el treballador municipal que fa la tasca d’atenció al públic i que recull tota la documentació aportada per l’empresa és veí del bloc en qüestió. Aquesta persona s’aprofita de la seva condició de treballador, en tant que té accés a una informació privilegiada, per fer pública la informació entrada al registre municipal als veïns i veïnes del bloc de pisos, al poble i a la premsa.

Llavors és quan alguns veïns i veïnes del bloc del carrer Girona (només alguns dels 32 propietaris que hi ha en tot el bloc) comencen la seva particular guerra contra la propietària del pis on s’hi instal·larà el CRAE i també contra els infants i joves que es troben en situacions d’alt risc social.

Entre aquests veïns destaquen l’ex-regidora de salut i comunicació del mateix Ajuntament de Tremp, Glòria Gonzalez (PDCAT); la senyora de l’alcalde de l’Ajuntament de Salàs de Pallars, Francesc Borrell (Independents per Salàs-Candidatura de Progrés); Alejandra Seminara, presidenta de l’Associació de gats de Tremp; i el propi treballador municipal de l’Ajuntament de Tremp, Jordi Casanovas; entre d’altres.

Des del moment que aquestes persones són coneixedores, de forma mediatitzada i per canals no oficials, de les intencions d’instal·lar el CRAE al seu bloc de pisos inicien una sèrie d’accions per impedir l’obertura del centre: filtren la documentació entrada a l’Ajuntament, acompanyant-la d’insults i actituds lamentables cap als nens i joves; convoquen reunions de la comunitat saltant-se els propis estatuts; instal·len pancartes als balcons amb lemes com “CRAE si, aquí no és el lloc” (que el posin en un altre lloc perquè no el volen al costat de casa seva); que el pis en qüestió no és el lloc adient per a un centre d’aquestes característiques; que l’obertura del centre farà devaluar el valor dels pisos; fins i tot demanen a l’Alcalde de Tremp, Joan Ubach (PDCAT), que intercedeixi en el tema.

I increïblement, ahir va sortir sortia a la premsa local que l’Alcalde de Tremp està buscant una altra ubicació per a aquest establiment (esperem que hi hagi algun error o confusió en la redacció de l’esmentat article i esperem que l’Alcalde no estigui buscant una altre ubicació perquè aquesta no és la seva tasca com a Alcalde de Tremp).

Des de la CUP denunciem públicament l’actitud del treballador municipal de l’Ajuntament de Tremp, que no ha respectat el secret professional i ha anteposat els seus interessos particulars, per la qual cosa en demanem responsabilitats a l’equip de govern.

Defensem públicament als i les infants i joves que s’han vist atacats, sense fonament, per una gent que té actituds classistes, discriminatòries i exclusives amb els qui no són de la mateixa classe social que ells i elles. Creiem que precisament com a societat cal tot el contrari, solidaritzar-nos amb les persones més vulnerables.

Des de la CUP treballarem perquè el CRAE es pugui obrir al pis del carrer Girona de Tremp, perquè pugui ser un servei públic més descentralitzat i perquè pugui ofertar llocs de treball a la comarca.

 

CUP Pallars.

Bloc de pisos amb pancarta i rètols de "Es ven"