Notícies de Pallars

Recentment, al Pallars Jussà s’han fet públics 17 sol·licituds de projectes d’instal·lacions fotovoltaiques, que preveuen una instal·lació de l’entorn de més de 350 MW de potència en unes 700 Ha de sòl agrícola al sud de la comarca.

Des de la CUP Pallars trobem una presa de pèl pel territori que mentre es mantenen concessions caducades i fraudulentes per centrals que generen milions d’euros de benefici que s’embutxaquen les empreses elèctriques, només es vol revertir a gestió pública una minicentral totalment deficitària.

En aquests darrers anys es va negar a posar sobre la taula el frau de les concessions caducades de les centrals hidroelèctriques del nostre Pirineu, contribuint a tapar la renovació irregular que fa anys es va fer al Registre d’Aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.

Però des del el govern de la Generalitat (ERC - Junts per Catalunya), tot i la gravetat de la situació, està a punt d’aprovar uns pressupostos pel 2020 (amb el beneplàcit d’EnComúPodem), que només persegueixen perpetuar aquest sistema i un model territorial basat en el monocultiu del turisme i sense cap projecte viable i diversificat que faci del Pirineu un lloc on valgui la pena viure. 

 

La CUP denuncia que com a mínim una quinzena de centrals hidroelèctriques catalanes són explotades amb concessions ja caducades, algunes des de fa més de 30 anys, moment en el qual haurien d'haver passat a control públic. 

Recentment hem tingut coneixement de les intencions de la consultora ambiental Amphos21, l’empresa contractada per NeoMetal Spania SL per realitzar la documentació ambiental referent al projecte d’investigació miner d’Alt Àneu, en ple Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran.

Durant la reunió es va posar en comú la situació actual dels permisos d’investigació miners sorgits al Pallars, Sobirà i Jussà. I més concretament es va analitzar la situació actual del permís sol·licitat per NeoMetal Spania SL al terme d’Isil i Alós, el qual serà concedit si el Departament de Territori considera la Declaració d’Impacte Ambiental favorable.

Tungstè a l’Alt Àneu

Els projectes d’investigacions mineres tenen l’objectiu d’estudiar una determinada zona per valorar la viabilitat d’una futura extracció minera.

Avui (01/06/2018) hem visitat la zona afectada per la tràgica i espectacular esllavissada, que es va produir el passat 16 d’abril, a la única carretera que dóna accés al municipi de Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà), la LV-9124, de la qual la Diputació de Lleida n’és la titular.

Dies abans que es produís la desgràcia alguns veïns i veïnes ja havien alertat del mal estat que presentaven les roques de la muntanya, tanmateix l’administració competent no va reaccionar.

Ahir dimecres el riu Flamisell portava al voltant de 2000 l/s a l’alçada de la Pobleta de Bellveí, cabal baix per la sequera que estem patint però suficient per garantir la supervivència de la fresada de la truita autòctona que acaba de començar. Aquest matí, però, el riu baixava pràcticament sec amb un cabal d’uns 300 l/s. El causant d’aquesta davallada crítica és la companyia ENDESA Generación titular de dues concessions d’aigua per a generació elèctrica a la conca del Flamisell.

Pàgines