LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR DE LA VALL FOSCA DENUNCIEM QUE L’EMPRESA ENDESA GAIREBÉ HA ASSECAT EL RIU FLAMISELL AQUEST MATÍ EN UN DESCÀRREC QUE HA FET DE LA CENTRAL DE CAPDELLA

Ahir dimecres el riu Flamisell portava al voltant de 2000 l/s a l’alçada de la Pobleta de Bellveí, cabal baix per la sequera que estem patint però suficient per garantir la supervivència de la fresada de la truita autòctona que acaba de començar. Aquest matí, però, el riu baixava pràcticament sec amb un cabal d’uns 300 l/s. El causant d’aquesta davallada crítica és la companyia ENDESA Generación titular de dues concessions d’aigua per a generació elèctrica a la conca del Flamisell. Unes reparacions al transformador 2 de la central de Capdella i manteniments en la línea d’alta tensió han fet que la companyia fes un descàrrec de la central (parés la central) tallant l’aportació d’aigua al riu Flamisell i de la línia d’alta tensió que surt de la central. Quan hem detectat aquest fet hem avisat als agents rurals que immediatament han demanat a la companyia garantir 800 l/s al riu (els que aporten els barrancs aigües avall de la central més els que hagi d’alliberar ENDESA per garantir un cabal mínim) i la companyia elèctrica ha posat en funcionament una de les cinc turbines de la Central Hidràulica de Capdella amb un cabal constant de 200 l/s segons ens han informat el cos d’agents rurals.

Val a dir que la concessió hidràulica de la Central de Capdella, la més antiga de l’estat, no té previst un cabal ecològic. La companyia té una concessió de 3.500 l/s, superior al cabal total del riu en mesos de sequera. Durant uns anys hi va haver el pacte tàcit que sempre baixessin 1000 l/s pel riu, però fa anys que aquest pacte no es compleix i la companyia porta el cabal al límit del delicte ecològic (que implicaria mortaldat de peixos), arribant a deixar el riu amb un cabal inferior als 500 l/s com ha passat aquest matí.

La truita del país (Salmo Trutta Fario) fresa al mes de novembre, fa la posta d’ous a les ribes gravoses del riu i una baixada dràstica del cabal, com la d’aquest matí, pot matar tota la posta comprometent el futur d’aquesta espècie autòctona dels rius pirinencs.

En un municipi que forma part de l’àrea d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici la viabilitat del riu i de les espècies animals depèn de la gestió que fa de l’aigua una companyia multinacional que només vetlla per la maximització dels seus beneficis i, de la mateixa manera que no respecta els drets dels veïns, no respecta els drets de les espècies ni els criteris de sostenibilitat ecològica.

Fa una dècada que ENDESA té pràcticament buit l’estany de Saburó per una averia en la vàlvula  i galeria del  fons de l’estany. La companyia assegura que no li compensa la inversió necessària per  reparar aquest problema, per la capacitat de regulació que li ofereix aquest estany en comparació amb els altres 24 represats i connectats que té a la conca del Flamisell i, per això, el manté buit des de fa més de deu anys. La qüestió és que ENDESA ha aniquilat de fet un llac glacial d’ 11 hm3 en zona perifèrica del Parc Nacional sense cap tipus de pressió ni amonestació de l’administració per corregir-ho. Sinó pensen reparar la vàlvula que la segellin i deixin que el llac es torni a plenar (fet que tardarà gairebé una dècada) i es naturalitzi i es recuperi l’entorn.

Les concessions hidràuliques de 1911 han caducat fa anys i haurien de revertir a control públic, no només perquè ho diu la normativa, sinó per garantir una gestió sostenible dels recursos naturals compatible amb l’aprofitament hidroelèctric,  garantint un cabal ecològic per al riu Flamisell per llei i no per la bona voluntat de la companyia ENDESA.

Demanem que la companyia ENDESA garanteixi  un cabal mínim de 1000 l/s al riu Flamisell alliberant aigua des de la comporta de fons de l’embassament de Sallente i, no únicament turbinant 200 l/s a la central de Capdella. No es pot assumir el risc que per qualsevol incidència una turbina de 5MW en funcionament amb la línea d’alta tensió en descàrrec, talli immediatament l’aportació de cabal a riu en un moment crític per a les espècies animals. Amb la línia d’alta tensió en descàrrec, l’electricitat de la turbina funcionant a 200 l/s s’ha d’evacuar per una línea de mitja tensió (25KV) amb el risc imminent que saltin les proteccions d’una línia que no està pensada per aquesta funció. Demanem que l’administració d’aigües vetlli pel compliment d’una aportació mínima al riu que no posi en risc la fresada de la truita del país al riu Flamisell i garanteixi un cabal ecològic mínim, així com obligar a la companyia ENDESA a solucionar el problema de l’estany de Saburó.